Tips aankopen konijnen


“Bezint eer ge begint!”

 

Voor je tot de aankoop van een konijn overgaat, zal je je eerst moeten afvragen of de mogelijkheden aanwezig zijn om de dieren gedurende lange tijd op de juiste wijze te kunnen verzorgen. Je moet er rekening mee houden dat dieren driemaal per dag op een vaste tijd bezoeken, voeden en verzorgen. Bovendien moet iedere week het hok grondig worden schoongemaakt. Bedenk dat door een slechte voeding en verzorging het dier slecht zal groeien en er vaak ziekten optreden die de dood tot gevolg kunnen hebben. Als men het dier aanschaft voor een kind moet men er van doordrongen zijn dat het kind zelf nog niet volwassen is en dat men als ouder/verzorger altijd verantwoordelijk is voor het kind en dier. Het is maar al te vaak gebleken dat als het nieuwe er van af is dat het dier slecht wordt verzorgd of dat het van de hand wordt gedaan, omdat men geen zin meer heeft om het dier te verzorgen. Ook in de periode van vakantie moet geregeld worden dat het dier moet worden verzorgd. Een konijn brengt zeker verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee!

 

Huisvesting

Waar je ook rekening mee moet houden is de huisvesting van konijnen. Een konijn kan heel slecht tegen tocht en vocht. Ook mogen de hokken niet te klein zijn. Is het hok te klein dan krijgt het dier te weinig lichaamsbeweging, terwijl het hok ook snel vervuilt. Hier volgen de minimale afmetingen voor de Vlaamse reus:Vlaamse reus: breedte 120cm; diepte 80cm; hoogte 60cm

 

Aankoop

Het is het beste als men een konijn bij de moeder vandaan koopt. Je kan dan zien het moederdier eruit ziet en hoe de andere jongen lijken. Het hok moet èn schoon èn goed verzorgt zijn. Hebben de jongen diarree aan hun achterwerk, zijn ze te mager en hebben dikke buikjes, koop dan liever niet. Ze zijn vrijwel zeker ernstig ziek, aangezien dit verschijnselen zijn van trommelzucht en coccidiosis. Het jonge konijn mag ook niet te jong zijn als het wordt verkocht. De jonge dieren moeten minstens 7 weken bij de voedster blijven. Pas dan zijn ze zover dat ze op een rantsoen van uitsluitend vast voedsel kunnen leven. Koop je een ouder dier, kijk ook goed naar de andere dieren in de stal hoe die eruit zien. Het is ook goed om er over na te denken waar men van plan bent om het dier te kopen. Als het dier op de markt of in de dierenwinkel koopt weet men weinig tot niets over de achtergrond van het dier. Het gebeurt nogal eens dat deze dieren al op leeftijd van 4 weken bij de moeder vandaan worden gehaald. Hierdoor is de kans dat het dier ziek wordt en sterft en aanzienlijk groter. Ik wil niet suggereren dat als men daar koopt dat het altijd slecht is. Als men bij de fokker koopt kan men zien hoe de andere dieren eruit zien. Vaak heeft men te maken met mensen die jarenlang hun beste krachten hebben gegeven om het ras te verbeteren en te perfectioneren. Ook kan men (als men nog niet zo heel veel verstand ervan heeft) bij hun voor tips en inlichtingen terecht, aangezien hun jarenlang ervaring hebben met dat ras.